Nawozy naturalne - rodzaje, zalety

Nawozy naturalneNawozy naturalne to bezpieczna dla środowiska oraz korzystna dla roślin alternatywa w stosunku do powszechnie stosowanych nawozów syntetycznych. Pamiętajmy, że nawozy sztuczne przyczyniają się do pogorszenia stanu środowiska naturalnego już na etapie produkcji, a później nadużywane zasalają glebę i mogą powodować zanieczyszczenia wód. Ich stosowanie nie zawsze jest też bezpieczne dla roślin, ponieważ łatwo pomylić dawkę i zatruć rośliny.

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się rolnictwo i ogrodnictwo ekologiczne. Również uprawiając amatorsko warzywa, owoce czy kwiaty w przydomowym ogrodzie, a nawet na balkonie lub tarasie, warto zacząć stosować naturalne ekologiczne nawozy. Są one dostępne w sklepach ogrodniczych, ale wiele z nich możemy również bardzo łatwo przygotować sami w domu.

Nawozy naturalne - zalety stosowania

Zmiana sposobu nawożenia roślin na naturalny niesie ze sobą wiele korzyści zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla uprawianych roślin oraz dla nas samych. Do największych zalet wynikających ze stosowania ekologicznych nawozów możemy zaliczyć to, że:

Nie zanieczyszczają środowiska
Są to środki całkowicie naturalne, pozbawione syntetycznych dodatków, które nie powodują zanieczyszczenia gleb i wód. Nie szkodzą także owadom ani żadnym innym zwierzętom. Niestety nawozy sztuczne przyczyniają się do zanieczyszczenia wód i zasalania oraz degradacji gleb.

Poprawiają strukturę gleby
Właściwie wszystkie nawozy naturalne bardzo pozytywnie wpływają na jakość gleby. Wzbogacają ją w materię organiczną, poprawiają wyraźnie jej strukturę oraz pojemność wodną, a także korzystnie wpływają na stosunki powietrzne w glebie.

Są bezpieczne w stosowaniu
Nieostrożne lub nieumiejętne stosowanie nawozów syntetycznych może być groźne dla naszego zdrowia. Niestety są to z reguły bardzo stężone i silnie działające preparaty. W kontakcie ze skórę mogą one powodować reakcje alergiczne, podrażnienia, a niekiedy nawet poparzenia. A połknięcie nawozu sztucznego przez dziecko może się skończyć nawet śmiercią. Naturalne nawozy ekologiczne są bezpieczne. Nie powodują podrażnień skóry ani poparzeń. Nie powinno się ich oczywiście spożywać, ale jeśli zdarzy się, że dziecko wypije taki nawóz, to konsekwencje zdrowotne będą znacznie mniejsze niż w przypadku nawozu syntetycznego.

Są bezpieczne dla roślin
Nieumiejętnie stosując nawozy syntetyczne, możemy bardzo zaszkodzić naszym roślinom. Wystarczy źle rozcieńczyć preparat, a może dojść do poparzenia korzeni, pędów i liści rośliny. Długotrwałe stosowanie takich nawozów prowadzi też do wzrostu zasolenia gleby, co negatywnie wpływa na rozwój roślin i przyczynia się do powstawania suszy fizjologicznej. Natomiast nawozy organiczne są delikatne i na pewno nie zaszkodzą naszym roślinom. Niektóre z nich, jak na przykład biohumus, można z powodzeniem stosować nawet bez ich rozcieńczania.

Są bogate w cenne składniki pokarmowe
Nawozy naturalne zawierają mnóstwo cennych dla roślin składników. Oczywiście znajdziemy w nich sporo makro- i mikroelementów, ale również witaminy, enzymy i inne związki biologicznie czynne, których nie zawierają syntetyczne nawozy mineralne.

Poprawiają zdrowotność, plonowanie i kwitnienie roślin
Nawozy naturalne są łagodne, przyjazne dla roślin, a składniki w nich zawarte mają bardzo dobrze przyswajalną formę. Dlatego zasilane nimi regularnie rośliny są o wiele zdrowsze (mniej podatne na choroby grzybowe, bakteryjne oraz inwazję szkodników), a także lepiej plonują i dłużej oraz obficiej kwitną. Jeśli więc chcemy w ogrodzie lub na balkonie uzyskać rekordowy plon pomidorów lub cieszyć się pięknymi kaskadami kwiatów przez cały sezon, to warto sięgnąć po kompost, biohumus czy nawóz z pokrzyw.

Są niedrogie
Ceny naturalnych nawozów nie są wygórowane. Możemy jeszcze bardziej obniżyć koszty ich stosowania, wytwarzając takie nawozy samodzielnie w domu na przykład w postaci naparów ziołowych, kompostu z resztek roślinnych czy skórek po bananach.

Ich produkcja przyczynia się do zmniejszenia ilości odpadów
Wykorzystanie organicznych resztek kuchennych do nawożenia roślin spowoduje, że zmniejszymy ilość produkowanych w naszym gospodarstwie domowym odpadów biologicznych. Podejmując taką inicjatywę, robimy kolejny krok w stronę życia zero-waste i wspieramy środowisko naturalne.

Rodzaje nawozów naturalnych do roślin balkonowych i ogrodowych

Nawóz naturalny możesz kupić w sklepie ogrodniczym lub przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak działają najpopularniejsze nawozy naturalne i jak je zrobić.

Biohumus

Ten rodzaj nawozu nazywamy również wermikompostem, ponieważ powstaje on w wyniku działania dżdżownic, które spożywając resztki organiczne, przyczyniają się do szybszego ich rozkładu. Biohumus to czarny lub brązowy nawóz w formie płynnej. Jest on łatwo dostępny - znajdziemy go w każdej kwiaciarni i sklepie ogrodniczym. Możemy również spróbować sami wyprodukować taki nawóz. W tym celu trzeba zaopatrzyć się w kompostownik ogrodowy lub balkonowy oraz dżdżownice kalifornijskie.

Do kompostownika będziemy wkładać odpady organiczne, takie jak resztki roślin ogrodowych lub balkonowych (na przykład trawy), obierki z warzyw i owoców oraz resztki surowych warzyw, a także fusy z kawy i herbaty oraz rozdrobnione skorupki jajek.

Dżdżownice wpuszczone do takiego kompostownika przyspieszą proces rozkładu resztek organicznych. Aby proces powstawania biohumusu przebiegał sprawnie, musimy zapewnić dżdżownicom odpowiednie warunki bytowania. Pamiętajmy o regularnym dolewaniu wody do kompostownika i mieszaniu jego zawartości w celu napowietrzenia pryzmy. Weźmy też pod uwagę to, że dżdżownice kalifornijskie najlepiej czują się w temperaturze około 20 stopni, dlatego kompostownik latem ustawmy w miejscu zacienionym, a zimom dobrze zabezpieczmy przed niskimi temperaturami lub wstawmy do pomieszczenia. Proces powstawania biohumusu trwa kilka miesięcy.

Wermikompost można stosować z wodą lub w formie nierozcieńczonej bezpośrednio podlewając nim rośliny. Warto nim podlewać wymagające dużych ilości składników pokarmowych warzywa takie jak pomidory czy papryka oraz intensywnie kwitnące rośliny balkonowe jak pelargonie, sur finie, fuksje czy bidens.

Organiczny nawóz z pokrzyw

Nawóz ten możemy przygotować w dwóch postaciach. Jako napar z pokrzyw lub jako tak zwaną gnojówkę z pokrzyw.

Pokrzywa jest źródłem minerałów oraz substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na wzrost roślin i poprawiających ich odporność na choroby. Pokrzywa zawiera łatwo przyswajalne naturalne sole żelaza, wapnia, magnezu oraz liczne witaminy, aminy, flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Wszystkie te związki przyczyniają się do poprawy odżywienia roślin oraz korzystnie wpływają na strukturę gleby.

Najprostszym nawozem pokrzywnym jest po prostu zwykły wystudzony napar z pokrzyw. Możemy go sporządzić z suszonego ziela pokrzywy lub ze świeżych własnoręcznie zebranych roślin. Warto podlewać nim raz na kilka dni uprawiane na balkonie kwiaty i warzywa.

Bardzo cenna jest też gnojówka z pokrzywy. Ten nawóz również w prosty sposób wykonamy samodzielnie. Przygotujmy w tym celu świeże rośliny pokrzywy oraz wodę (w proporcji 1 część pokrzyw 10 części wody). Pokrzywę siekamy i zalewamy wodą w wiadrze lub innym dużym naczyniu. Odstawiamy taką mieszankę na 14 dni. Pamiętajmy o dokładnym mieszaniu preparatu raz na 2-3 dni. Podczas powstawania gnojówki w preparacie będą zachodzić naturalne procesy objawiające się pojawianiem się na powierzchni płynu znacznych ilości pęcherzyków powietrza. Kiedy proces ten ustanie, wówczas nawóz jest gotowy do użycia.

Warto podlać nim cały ogród 2-3 razy w sezonie lub raz w miesiącu stosować na balkonie albo tarasie. Preparatu używamy w rozcieńczeniu 10:1 (woda : gnojówka pokrzywowa).

Gnojówka z pokrzyw to także naturalny bezpieczny i środek ochrony roślin. Możemy nim spryskiwać rośliny porażone przez szkodniki takie jak na przykład mszyce czy dotknięte chorobami grzybowymi. W tym drugim przypadku warto do preparatu dodać nieco wyciągu z czosnku lub pestek grejpfruta. Opryski takim naturalnym środkiem ochrony roślin są bardzo skuteczne i bezpieczne dla nas oraz środowiska naturalnego.

Nawóz ze skórek banana

Skórki po zjedzonych bananach najczęściej po prostu wyrzucamy do śmietnika. Tymczasem mogą one stanowić wspaniały ekologiczny nawóz zarówno do roślin kwitnących, jak i warzyw oraz owoców. Zawierają one sporo minerałów (na przykład potasu, fosforu, magnezu oraz wapnia) oraz enzymy i inne substancje biologicznie czynne korzystnie wpływające na wzrost i plonowanie roślin. Poprawiają także strukturę gleby. Warto je więc stosować zwłaszcza wtedy, gdy ziemia w naszym ogrodzie jest słaba, lekka, jałowa.

Przygotowanie nawozu ze skórek banana jest bardzo proste. Możemy to zrobić dwojako. Albo po prostu miksując z wodą rozdrobnione świeże skórki banana, albo krojąc skórki na drobne kawałki i susząc je w piekarniku.

Płynny nawóz bananowy można wykorzystać do podlewania roślin raz na 2-3 tygodnie, a suche skórki banana warto wymieszać z glebą już na wiosnę podczas sadzenia roślin w ogrodzie lub w pojemnikach na balkonie, lub tarasie. Ta druga opcja jest bezpieczniejsza i daje lepsze rezultaty. Nie powoduje bowiem rozdrażnienia owadów wyczuwających woń bananów, a składniki pokarmowe zawarte w suszonych skórkach uwalniają się do gleby stopniowo przez cały okres wegetacyjny.

Pamiętajmy, że banany zawierają związki silnie drażniąco na takie owady jak pszczoły czy osy. Weźmy to pod uwagę, zanim zastosujemy nawóz ze skórek bananów. Jeśli wśród domowników jest ktoś uczulony na jad owadów, wówczas lepiej zrezygnować z wykorzystania skórek bananów i skorzystać z innych nawozów ekologicznych na przykład biohumusu.

Kompost

Jest to organiczny nawóz powstający w wyniku rozkładu resztek roślinnych takich jak trawa, liście i inne części roślin, a także obierki po warzywach i owocach, fusy z herbaty oraz kawy czy niezadrukowany ekologiczny papier. Unikajmy wrzucania do kompostu resztek gotowanych warzyw oraz owoców cytrusowych, a także odpadków pochodzenia zwierzęcego.

Bioodpady umieszczamy w kompostowniku, który możemy urządzić w postaci pryzmy na ogrodzie lub w specjalnym pojemniku na balkonie lub tarasie. Niewielki domowe kompostowniki można nabyć już za około 100 złotych w sklepach ogrodniczych.

Proces powstawania kompostu trwa od kilku do kilkunastu miesięcy. Aby przebiegał on prawidłowo, należy pryzmę dokładnie mieszać raz na kilka dni i dolewać do niej niewielkie ilości wody.

Kompost jest bogaty w substancje mineralne oraz korzystne dla roślin i kondycji gleby związki organiczne. Jego stosowanie wyraźnie poprawia jakość ziemi i sprawia, że rośliny ładnie się rozrastają, pięknie kwitną i dobrze plonują. Warto wymieszać kompost z ziemią na początku okresu wegetacyjnego, gdy przygotowujemy stanowiska pod uprawę roślin ogrodowych lub balkonowych.

Nawóz z kawy

Fusy po wypitej kawie warto wykorzystać do nawożenia roślin w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, ale również do domowych roślin doniczkowych uprawianych na parapetach. Wystarczy wymieszać je z wodą w stosunku 1:10 i podlać nimi kwiaty lub warzywa. Taki naturalny nawóz możemy zastosować raz na 2-3 tygodnie.

Suszone fusy z kawy to także świetny materiał do ściółkowania. Możemy rozsypać je równomiernie wokół roślin. Najlepiej zrobić to przed spodziewanymi opadami deszczu. Wtedy lekkie kawowe fusy nie zostaną rozwiane przez wiatr. Pod wpływem wilgoci uwolnią się z nich cenne składniki pokarmowe i przenikną do gleby, a stamtąd zostaną pobrane przez rośliny.

Fusy z kawy stanowią bogate źródło azotu. Mają one odczyn lekko kwaśny, w związku z tym największe korzyści przyniesie ich stosowanie do nawożenia roślin kwasolubnych takich jak: borówka amerykańska, hortensja, różaneczniki. Możemy je także z powodzeniem wykorzystać do zasilania róż, marchwi, pomidorów oraz rzodkiewki. Nawóz z kawy przyspiesza kiełkowanie nasion i zwiększa plony warzyw i owoców. Wśród doniczkowych kwiatów domowych ten rodzaj naturalnego nawozu idealnie sprawdzi się dla kaktusów, paproci, sępolii pośredniej (fiołek afrykański), anturium czy kamelii japońskiej.

Naturalne odżywki do roślin cieszą się obecnie ogromną popularnością. Coraz więcej osób decyduje się na ich stosowanie, ponieważ rozumie, że nasze codzienne wybory mogą realnie wpłynąć na stan środowiska naturalnego. Warto więc podejmować inicjatywny, dzięki którym gleby i woda będą czystsze oraz zmniejszy się ilość produkowanych przez nas odpadów. Wybierając samodzielnie produkowane nawozy organiczne, przyczyniamy się również do zmniejszenia liczby plastikowych opakowań po nawozach trafiających na wysypiska śmieci.

Jeśli więc chcemy cieszyć się pięknymi obficie kwitnącymi roślinami balkonowymi i zdrowym dużym plonem owoców i warzyw, wybierzmy naturalne nawożenie roślin.

Komentarze